24-та порада діда Гната: як приготувати прості та смачні страви з риби

ВС 01 марта 2023 в 17:25
Рибний суп
Сумський дід Гнат не вважає себе гуру у кулінарії. Він взагалі не дуже пристосований до побуту. Однак "жити захочеш - не так розкорячишся" - як було сказано в одній старій кінокомедії. 9 березня виповниться рік, як дід Гнат, проводивши дружину, доньку та онучок у далеку дорогу, залишився один удома. Проклята війна, огидні та мерзенні ті, хто її розв'язав! Дід Гнат прикусив язик: у Великий піст не можна лаятись і впускати в серце смуту та погані думки. Краще піти щось приготувати. Адже без їжі не обійтися жодній людині, навіть тій, яка відчуває депресію та нудьгу. А сам процес приготування їжі чудово відволікає людину від сумних думок.

Дід Гнат вирішив приготувати дві страви з мінтаю та закуску з оселедця.

Рибний суп


Раніше, на початку війни, дід Гнат купував для рибного супу супові набори з червоної риби. Простіше кажучи, її скелети із дрібними залишками м'яса на кістках. Такі набори коштують відносно недорого, а бульйон з них виходить наваристим. На цей раз дід купив для супу тушку мінтаю (підійде і хек). Причина такого вибору: дід вирішив приготувати з тушки одразу суп та тушковану рибу. Очистивши мінтай від шкірки та нутрощів, дід розрізав рибину на кілька стейків і взявся до справи.

Для приготування рибного супу знадобляться:

  • Тушка риби
  • Чотири-п'ять картоплин
  • Крупа (наприклад, булгур) ¾ чайної чашки
  • Одна цибулина
  • Одна морква
  • Сіль, перець-горошок, лавровий лист, спеції
  • Соняшникова олія

Дід Ігнат спочатку зварив рибний бульйон. Потім вийняв із нього шматочки минтая, додав до бульйону нарізану кубиками картоплю і булгур. Паралельно зробив засмажку з тертої моркви і нарізаної цибулі. Коли картопля і крупа були практично готові, висипав у суп засмажку. Якщо вдома є зелень, то додайте і її: вона зробить рибний суп смачнішим і прикрасить його. У тарілку з супом дід Гнат рекомендує покласти шматочок вершкового масла. Приємного апетиту!



Тушкована риба


Для цієї страви дід Гнат зробив нову засмажку з моркви, цибулі та часнику. Висипав засмажку в чавунець (можна взяти каструлю з товстими стінками), налив соняшникової олії, поклав у чавунець варені стейки минтая й обсмажив їх з овочами. Під кінець долив води, півсклянки томатного соку і протушкував протягом 10 хвилин. Рибною підливою добре поливати гарнір: варену картоплю, макарони, рисову або гречану кашу.

Закуска з оселедця


Дід Ігнат напевно не відкриє ні для кого Америку, якщо розповість, як він готує цю закуску. Але він все одно вирішив розповісти. Можна купити оселедець і обробити його. А можна купити пресерви оселедця і довести їх до розуму. А саме:

  • Посипати скибочки оселедця нарізаною цибулею і спеціями (хмелі-сунелі, прованськими травами, сумішшю перців);
  • Влити ½ столової ложки оцту.

Після цього дати оселедцю хвилин 30 настоятися - і вас за вуха не відтягнеш від цієї простої закуски!

37
Комментариев
0
Просмотров
1270
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.