НЕЗРІВНЯННА ЗІРКА – МАРІЯ ЗАНЬКОВЕЦЬКА

Art ЖИТТЯ СУМЩИНА
Art ЖИТТЯ СУМЩИНА 03 августа 2024 в 09:59
4 серпня 1854 року народилася МАРІЯ ЗАНЬКОВЕЦЬКА, одна з основоположників професійного українського театру. Саме з 1882 року  вона була провідною акторкою українських професійних труп: М. Кропивницького, М. Старицького, М. Садовського, П. Саксаганського, І. Карпенка-Карого. Саме з цих ролей розпочала свій шлях слави велика актриса: Наталка («Наталка Полтавка» І. Котляревського), Олена («Глитай, або ж Павук» М. Кропивпицького), Харитина («Наймичка» І. Карпенка-Карого), Зінька («Дві сім'ї» М. Кропивницького), Софія («Безталанна» І. Карпенка-Карого) та ін. А за цим грандіозним успіхом стояли унікальні природні дані, її геніальна обдарованість та величезна праця.

Вона мала колосальний арсенал сценічних виражальних засобів, який і нині викликає подив та захоплення. Марія Заньковецька і сьогодні залишається найяскравішим світилом як українського національного, так і європейського театру, однією із знакових постатей в сузір’ї звершень світової театральної культури.

“Могутній талант, який зробив би честь найкращій європейській сцені”, — саме так написав про Марію Заньковецьку Симон Петлюра.
Її неодноразово запрошували на російську сцену, але вона залишилась вірною рідному українському театру, довівши цим, що сцена для неї – це святе дійство, і торгувати ним вона ніколи не буде. Ця сутність особливо є важливою в нашому сьогоденні, коли багато українських артистів, особливо співаків, служать зарубіжним сценам. Тому й не дивно, що перед її талантом схиляли голови світочі багатьох народів.

До 170-річчя зірки українського театру працівники відділу мистецтв підготовили книжкову виставку та лонгрід

https://project9872739.tilda.ws/page52572217.html

 
2
Комментариев
0
Просмотров
2242
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.