ПОЕТ, ЩО ЗБЛИЖУЄ НАРОДИ

Art ЖИТТЯ СУМЩИНА
Art ЖИТТЯ СУМЩИНА 04 сентября 2024 в 10:29
4 вересня виповнюється 215 років від дня народження Юліуша СЛОВАЦЬКОГО (1809–1849), який разом з Адамом Міцкевичем та Зігмундом Красинським належить до найвідоміших польських поетів епохи романтизму.

Майбутній класик польської літератури мав українське коріння. Словацький народився у місті Кременці на Волині, враження від якого залишилися у нього на все життя, а кременецькі мотиви часто звучали у його творчості.
Юліуш Словацький написав багато творів на українську тематику, серед них: «Пісня козацької дівчини» (1829), поеми «Змій» (1831) та «Мазепа» (1839), драма «Ян Казімеж» (1841).


«Український патріотизм Словацького, – зазначив Дмитро Павличко, – може бути справедливо порівнюваний хіба що з патріотизмом Шевченка. Йдеться тут не стільки про схожість образів, метафор на тему воскресіння народного духу, а насамперед про релігійне, нездоланне переконання обох поетів у тому, що невмирущість нації походить із її страждань і непокори».
В фондах Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки зберігаються твори Ю. Словацького різних років видання. Найстаріші з них вийшли друком 1959 року. До найповнішого українського видання творів класика польської та світової літератури, виданого до його 200-річного ювілею, увійшли вірші і драматичні твори у перекладах українських поетів, а також кращі статті та розвідки українських дослідників творчості Ю. Словацького.

У Кременеці, на малій батьківщині митця, у співпраці з Польщею відкрито Меморіальний музей Юліуша Словацького, встановлено пам’ятник поету. У багатьох містах України його іменем названі вулиці.

2012 року у Києві було урочисто відкрито пам’ятник видатному польському поету. Скульптура була виготовлена в Польщі та доставлена в Україну у 2009 році, до святкування 200-річчя від дня народження поета. Автор пам’ятника Словацькому – польський скульптор Станіслав Радванський. Архітектор – Андрій Даниленко (Україна).

Цьогорічні Польські всенародні читання, які відбудуться 7 вересня, будуть присвячені драмі Юліуша Словацького «Кордіан».


 
1
Комментариев
0
Просмотров
71
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.