ТІ ЯБЛУКА, МОВ ЗОЛОТІ СОБОРИ…

Art ЖИТТЯ СУМЩИНА
Art ЖИТТЯ СУМЩИНА 05 сентября 2024 в 09:29
Щаслива яблуня! Надовкруги
Ті яблука, мов золоті собори–
Живло добра, яке ніхто не зборе,
Шаленство материнської снаги.  
                                           Дмитро Павличко


Вересень прийшов і став повноправним господарем у природі. Вранці й уночі стало прохолодніше. А вдень пригріває сонечко, немов запрошує продовжити літо. Люди збирають врожаї на полях, а садки вже подарували людям цілий Монблан своїх щедрих дарунків – яблук.

Яблуко –- найпопулярніший фрукт у світі. Воно має чудодійні властивості і неперевершений смак. Проте, значення цього плоду для людства має глибокі історичні корені.

ЕДЕМСЬКИЙ ПЛІД

В Едемському саду росло Дерево пізнання Добра і Зла. Саме яблуко зображується в мистецтві і змальовується в літературі, коли йдеться про Заборонений плід.

Перші люди, спокушені Змієм, порушили заборону і відчули смак того першого яблука, і за це були вигнані з Едемського саду. Отже, яблуко стало символом заборони, символом спокуси, а також символом допитливості.

А перші яблуневі сади з’явились у передгір’ях Тянь-Шаню. Недаремно назва міста АЛМАТИ перекладається з казахської як «батько яблук». Звідти з військом Олександра Македонського яблука потрапили до Греції, напевно, завдяки їх кислому смаку і присмаку Троянської війни, що розпочалася через яблуко розбрату.  На Україні яблуня вперше з’явилася у ХІ столітті в монастирському саду. Саме за часи правління Ярослава Мудрого був закладений яблуневий сад, відомий як Києво-Печерська Лавра. В ХІ столітті яблуні були завезені на Британські острови, майбутню батьківщину сидру, де з часом народилось, дозріло і впало з дерева Друге яблуко…

ЯБЛУКО НЬЮТОНА, яке поклало початок сучасній науці.

У затінку дерев свого саду Ньютон розмірковував над проблемами механіки небесних тіл і падіння яблука наштовхнуло його на відкриття сили тяжіння, яка не тільки змушує восени дерева струшувати свої плоди до низу, а також притягує до нашої планети Місяць і утримує його на орбіті, не даючи відірватися і розчинитися у темному космосі.

THE APPLE

Третє яблуко, яке стало символом сучасної епохи, зображено на логотипі компанії Apple, одного з найбільш впізнаваних стартапів у новітній історії.
Стів Джобс, доручаючи розробити логотип фірми, сказав: «Якщо ви не впораєтеся за 20 хвилин, брендом нашої компанії буде що завгодно, хоч би й це…», і відкусивши яблуко, поклав його перед своїми дизайнерами в якості таймера…Так завдяки неквапливості співробітників компанії Apple було створено відомий логотип найкреативнішого стартапу… Можливо, в цьому і полягала ідея Джобса: довести, що справжнім інноваціям, щоб пробитися на глобальний ринок, не потрібні вигадливі рекламні трюки? І дійсно, що може бути більш звичайним, банальним і буденним за яблуко.
До речі, у Стіва Джобса, як і у Ісака Ньютона, і зрештою у Адама, - був свій невеличкий сад і перед вікнами його кімнати росли яблуні…
Нагадаємо, що на Сумщині, у Кролевці, росте незвичайна Яблуня-колонія, яка належить до числа природних чудес України. Вік цього живого пам'ятника природи понад 200 років. Гілки дерева спускаються до землі, укорінюються і утворюють нові стовбури.

Місцеві називають дерево «молодильним» і вірять — його плоди мають чудодійні властивості.

…Це лише невеликий перелік ролей, які яблуко відіграло у світовій історії та культурі.

Чому ж люди, відкриваючи щось нове або створюючи щось незвичайне, звертаються до образу яблука?
Про це ви дізнаєтесь у лонгріді «ТІ ЯБЛУКА, МОВ ЗОЛОТІ СОБОРИ…», який ми створили, щоб розкрити таємницю цього легендарного, стиглого та соковитого плоду.

http://project10369871.tilda.ws/


 
28
Комментариев
0
Просмотров
371
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.