ДРЕВНІЙ РЕЛІГІЙНИЙ ЗНАК ЧИ ТАЄМНИЧА МОНОГРАМА

Анна Діхтяренко
Анна Діхтяренко 22 августа 2024 в 16:31
У лютому 1992 року одним із трьох офіційних символів став і Малий Державний Герб України.
Тризуб насправді має прадавні корені, проте досі немає єдиної думки щодо його походження та тлумачення. Українські та закордонні вчені мають понад 200 найрізноманітніших гіпотез – від древнього релігійного знаку, монограми з перших літер імені Володимир і до зашифрованого слова «Воля».
Достеменно відомо, що тризуб був у гербах українських гетьманів, київського митрополита Петра Могили та інших владик. А з проголошенням Української народної республіки закономірно постало питання і про державний герб і ним став знак Київської Держави часів Володимира Святого.
Після відновлення незалежності у 1991 році, офіційно обравши Тризуб державним символом, Україна закарбувала наслідування традицій УНР. Примітно, що російська агресія в Криму і на Сході розпочалася зі знищення Тризуба як маркера української ідентичності. Але він незмінно об’єднує українців, які відстоюють та захищають наш суверенітет та територіальну цілісність.
Звісно, українська держава має велику кількість неофіційних символів, які, однак, є невід’ємною частиною нашої культури, історії та традицій.
Окрема гордість нашого народу – національне вбрання. Не блискучий химерний одяг, який нав’язує тепер вже російська пропаганда, продовжуючи «лінію партії», а красиві й до дрібниць продумані речі – носії української духовності. Кушак, жупан, дерга – пізнавати своє цікаво і завжди начасно.
До речі, фахівці Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції не лише майже щодня зустрічають громадян, які обирають для своїх важливих подій національний стрій, а й самі нерідко обирають таке вбрання. Та й, погодьтеся, все частіше на вулицях міст і сіл, можна побачити вишиванку чи, наприклад, традиційні прикраси, ювелірно інтегровані в сучасні образи.
Вже 24 серпня, у День незалежності України, мільйони, слухаючи гімн, вкотре подякують захисникам і загадають одну на всіх велику мрію.
Все буде Україна!

 
1
Комментариев
0
Просмотров
2170
Комментировать статью могут только зарегистрированные пользователи. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.